În 1980, într-o perioadă în care în Edinburgh, Scoția, domnea o atitudine „fără viitor”, patru tineri au decis că, dacă tot nu au locuri de muncă propriu-zise, vor sparge tiparele într-un stil aparte. Așa a luat viață The Exploited, formație care a rămas un pilon important al punk rock-ului din Europa, până în prezent. În 1981, The Exploited a lansat albumul de debut „Punkʹs not Dead”, material discografic care a ajuns pe prima poziție în topul albumelor independente din acel an. De asemenea, „Punkʹs not Dead” s-a clasat pe locul 20 în topul național, cu peste 150.000 de copii vândute. The Exploited a creat o adevărată explozie și pe scenă. În vara lui 1981, trupa a fost co-headliner în turneul „Apocalypse Now” împreună cu giganții punk de la Discharge.
De-a lungul anilor The Exploited nu s-a depărtat de rădăcinile sale și de mesajul pe care vrea să-l transmită. Chiar dacă au existat numeroase schimbări în componența grupului, formația a rămas în picioare. Problemele sociale și politice sunt în continuare la baza spiritului The Exploited, membrii trupei purtând mereu pe umeri un „steag” anti-război.
În anii 90 a apărut pe piață albumul „The Massacre”, cel mai de succes material discografic lansat de formație până acum. În 2003 a fost lansat și „Fuck the System”, al optulea disc ar trupei, album care a demonstrat că, deși The Exploited are o vârstă, rămâne la fel de puternică și de vocală ca întotdeauna.
În prezent The Exploited înseamnă: Wattie Buchan, Wullie Buchan, Irish Rob și Matt Justice.